Mange bliver først opmærksomme på deres indeklima, når det ikke fungerer. Når skimmelsvampen lugter eller fugtskaderne bliver synlige. Men der er meget, du selv kan gøre, for at skabe de bedste betingelser for sundt indeklima.
Her er 5 generelle råd til en start:
- Luft ud hver dag: Åbn vinduerne i dit hjem mindst to gange om dagen og lad den friske luft komme ind. Det hjælper med at reducere luftfugtigheden og forbedre luftkvaliteten i dit hjem.
- Tør tøj udenfor: Tøj dit tøj på en snor i haven eller alternativt i et rum med rigtig god ventilation. Det hjælper med at reducere fugt og skimmelvækst i huset.
- Vælg planter som renser luften: Visse planter er gode til at hjælpe med at fjerne skadelige stoffer fra luften. Det er fx fredsliljer, bregner og kaktusser.
- Støvsug regelmæssigt: Svinger du støvsugeren regelmæssigt er du med til at holde husstøvmiderne nede.
- Brug miljøvenlige materialer: Skal du bygge om eller renovere dit hjem, kan du vælge miljøvenlige materialer, fx maling uden giftige kemikalier.
Anbefalinger til specifikke rum i huset
Der er forskel på rummene i huset. Nogle rum er opholdsrum, andre er gennemgangsrum. Hvert rum har sin egen funktion, og derfor er det også forskelligt, hvad vi skal gøre, for at bevare det sunde indeklima i rummene.
På badeværelset skal du lufte godt ud efter hvert bad. Og du skal have en udsugning, som er så tilpas kraftig, at den kan holde fugt og damp nede efter et bad. Når du undgår at tørre tøj på badeværelset, er du også med til at holde luftfugtigheden i rummet nede.
På soveværelset kan du med fordel holde rummet rent og ryddeligt, for at mindske støvgener. Gør det nemt for dig selv med en indretning, der gør det nemt at holde rent. Lav et system til vasketøj m.m. som fungerer for dig i din hverdag, så tøjet ikke kommer til at ligge og samle støv.
På soveværelset skal du selvfølgelig også lufte ud hver dag og holde vinduesrammen fri for kondens. Også her anbefaler vi at du undgår at tørre tøj, for at holde luftfugtigheden nede.
I køkkenet skal du sørge for at bruge emhætten. Tænd gerne for emhætten i god tid og lad den køre lidt efter du er færdig med at lave mad. Du kan også holde mados og damp nede ved at dække gryder og pander til, mens du laver mad. Og så giver det selvfølgelig også god mening at holde køkkenet rent og ryddeligt, så der ikke samler sig for meget støv.
Har du mulighed for at indrette dit køkken, så der ikke står for mange ting fremme, er det lettere at holde overfladerne rene for støv og mados.
Et lille trick til dig, der har overskabe i køkkenet: Læg avispapir ovenpå overskabene. Der samler sig rigtig meget fedt og støv ovenpå skabene – og det er bare bøvlet at holde rent deroppe. Men har du lagt avispapir ud, kan du bare skifte papiret en gang i mellem.
I stuen kan du anskaffe dig grønne planter, som er med til at forbedre luftkvaliteten i rummet. Har du en brændeovn, skal du være lidt varsom. Brændeovnen er hyggelig og en effektiv varmekilde, men den er ikke vildt god for indeklimaet i din stue. Sørg for at lufte godt ud, hvis du har brændeovn, så røgen ikke hænger i luften og sætter sig i møblerne.
Derfor skal du forholde dig til dit indeklima
Når vi taler om indeklima, refererer vi til kvaliteten af den luft, der er inde i dit hus. Det er supervigtigt, at den luft du indånder i dit hjem, er sund. Et dårligt indeklima kan føre til en række sundhedsproblemer som fx hovedpine, allergi og astma.
Hovedpine er en almindelig bivirkning ved dårligt indeklima. Allergi og astma kan også forværres, når du opholder dig i rum med dårlig luftkvalitet.
Symptomer som træthed og irritation i øjne og slimhinder er heller ikke ualmindelige bivirkninger. Sidst, men ikke mindst, kan dårligt indeklima påvirke din søvnkvalitet, hvilket i sig selv er en sundhedsfare på lang sigt.
Forstå dit indeklima
For at kunne fastholde og forbedre indeklimaet i dit hjem, er det smart at vide, hvad der egentlig påvirker indeklimaet. Hvilke parametre kan vi skrue på?
Der er primært 3 faktorer, der påvirker dit indeklima: Luftkvalitet, temperatur og fugtighed.
Luftkvalitet
Det er vigtigt med god ventilation i dit hus, så luften kan cirkulere. Vi kommer af med den dårlige luft og får ny, frisk luft ind. God udluftning er alfa og omega, når det kommer til luftkvalitet. Luftrensende planter kan ikke gøre hele arbejdet, men det er en nem og dekorativ måde at forbedre luftkvaliteten på. Du kan også installere en ventilationsløsning, som automatisk udskifter luften og holder dit indeklima sundt.
Temperatur
En anden vigtig faktor for indeklimaet er temperaturen. Det skal hverken være for varmt eller for koldt. En behagelig temperatur påvirker din komfort og din energi. Prøv med en temperatur på 18-22 grader i stuen og 15-18 grader i soveværelset. Du vil formentlig opleve, at du sover bedre og bliver mere produktiv, når du er vågen.
For at opretholde en god temperatur i dit hjem, skal du sørge for at dine radiatorer fungerer og ikke er blokeret af store møbler. Du kan også kigge på isoleringen af dit hus. Et godt isoleret hus holder bedre på varmen.
Fugtighed
Luftfugtigheden er også en vigtig faktor at holde øje med, hvis du vil opretholde et sundt indeklima. Er luftfugtigheden for høj, kan det føre til skimmelsvamp. Er luftfugtigheden for lav, kan du få tør hud og irriterede øjne. Så luftfugtigheden påvirker altså både dit helbred og dit hus.
Du kan prøve at måle luftfugtigheden i dit hus med en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder. En luftfugtighed på 30-50% er ikke helt ved siden af.
Bevar dit sunde indeklima med et ventilationsanlæg
Når det kommer til indeklima har rengøring og vedligeholdelse stor betydning for luftkvaliteten. Så støvsugeren skal ikke pakkes alt for langt væk. Især hvis du har husdyr, skal hjemmet gerne støvsuges ofte. Husk også at støvsuge tæpper og polstrede møbler.
Du kan også overveje at investere i et ventilationsanlæg, som automatisk udskifter og renser luften i dit hjem. Et ventilationsanlæg skal serviceres og holdes ved lige, for at fungere optimalt. Hos HusVentilation får du ventilationsservice på abonnement. Det kan godt betale sig.